POBLENOUSENSEFILS

xarxa oberta, lliure i neutral al Poblenou

Antecedents

A la majoria del(s) barri(s) del Poblenou, encara ara, la ciutadania no podem aprofitar: “les modernes infraestructures que s’estan implantant al 22@Barcelona i que serveixen per a la creació de serveis avançats basats en les noves TIC, dirigides als ciutadans i a tots els col•lectius de Sant Martí…”; que anunciava l’Ajuntament de Barcelona l’any 2000, al seu projecte pel districte tecnològic 22@ al districte de Sant Martí.

Durant l’estiu d’el 2007, el “grup d’usuaris units per wifi i fent xarxa” va entrar en contacte amb el teixit associatiu del(s) barri(s) del Poblenou: descobrim guifi.net.
Comencem a planificar el desplegament d’aquesta xarxa telemàtica, aprofitant els aparells de comunicacions sense fils, tal com ja s’estava duent a terme en altres llocs món. En aquest primers pasos, a poc a poc però amb bona lletra, ens donen suport la
Coordinadora d’Entitats del Poblenou i el Centre de Producció d’Arts Visuals HANGAR.
Contactem amb la Comunitat
Gracia Sense Fils (GSF), qui ens donarà a conèixer les meravelles d’“una xarxa mallada en mode ad-hoc de lliure accés“, doncs amb aquesta solució -molt acord amb la filosofía de la xarxa-,“cada node que s’afegeix contribueix a reforçar la pròpia xarxa i en situacions perifèriques amplia el radi de cobertura.
En posen sobre la pista de
Freifunk i comencem a experimentar amb els Linksys WRT54G.

La primavera del 2010 es posa en funcionament el primer node amb maquinari Alix2d2 i programari de GSF de la Xarxa Oberta, Lliure i Neutral: Poblenou Sense Fils